Meni
100 milja Istre - 2014.

Piše: Goran Razić
20.02.2016

100 milja Istre - 2014.

Snimanje TV reportaže za Hrvatsku radio televiziju u produkciji tvrtke Blenda

Kad su u pitanju događanja koja traju nekoliko dana, na nepristupačnom terenu te gdje se zahtjeva brzina i "one man band” način funkcioniranja, onda se osjećam kao doma. Proljeće 2014. donijelo je drugo izdanje ultra trail utrke 100 milja Istre, koja se od tada pozicionirala kao vjerojatno najbolja ultra trail utrka u Hrvatskoj, te jedina prava "100 majlerica”. Brojni natjecatelji iz mnogih europskih zemalja garantirali su pravi sportski spektakl. Utrke od 60 km, 100 km i 100 milja nudile su dozu adrenalina i napetosti tijekom čitavog vikenda, budući da su posljednji natjecatelji zadnjim snagama ulazili u cilj nakon puna dva dana utrke. Organizator utrke dogovorio je relativno jaku foto i video produkciju. Za službene fotografije, već tradicionalno, bio je zadužen Dejan Hren. Snimanje video trailera povjereno je Levelu 52 iz Labina, a TV produkcija i snimanje priloga povjereno je tvrtki Blenda Ivana Cvirna. Urednik projekta i novinar bio je Daniel Lacko, a produkcija je dopuštala angažman dva dvočlana tima (novinar + snimatelj). Podijelili smo se vrlo lako - Daniel Lacko i Janko Gredelj te Jozo Knez i ja.  

Posao je krenuo u petak navečer s dva starta u dva različita grada pa smo se odmah na početku podijelili. I dok su se jedni vozili s lokacije na lokaciju, drugi su marljivo snimali najzanimljivije kadrove i hvatali interviewe s još uvijek svježim trkačima. Prva noć je bila duga, a kratak odmor, okrjepu i punjenje baterija smo pronašli tek iza 4h ujutro na okrjepnoj stanici kraj Buzeta. Ranom zorom put nas je vodio dalje preko istarskih ljepota sve do cilja u Umagu.  U snimateljskom smislu ovakvi događaji su uvijek poseban izazov. Očekivala se brzina i laka prenosivost opreme, dovoljan broj baterija (4-5) te potpuna samostalnost. Neophodan je bio zvuk zbog interviewa pa sam koristio Rode reporter mikrofon s 5m dugim XLR kablom te malo LED svijetlo bez kojeg noćna snimanja ne bi bila moguća ni s najbržim objektivima. Kamera je i ovoga puta bila Sony FS700 s većinom postavljenim Canon 24-105 f4.0L IS objektivom.  

U nepuna tri dana napravili smo oko 450 km autom, snimili na desetke interviewa te preko 3 sata sirovih materijala. Pretrčali kilometre za trkačima, preskakali potoke, penjali se na stabla, radili sačekuše na gorskim livadama te u konačnici isporučili 25 minutnu reportažu za potrebe HRT-a, ali i drugih lokalnih TV postaja te društvenih mreža.