Meni
50 godina FIS Svjetskog skijaškog kupa i utrka Snježne kraljice

Piše: Goran Razić
27.12.2017

50 godina FIS Svjetskog skijaškog kupa i utrka Snježne kraljice

Siječanj 2017. godine donio je svoje redovno izdanje utrke Svjetskog skijaškog kupa Snježne kraljice, no to izdanje bit će zapamćeno po jednoj velikoj obljetnici koja je organizatorima donijela dodatni angažman. Riječ je o 50. obljetnici Svj. kupa

Kompletna organizacija složila se u konstataciji kako je događanje u Bakačevoj ulici, slikovito rečeno, bila svojevrsna dodatna utrka Svjetskog kupa, ali u nekom sasvim novom formatu i ambijentu. 

Pripreme za dvije sljemenske i jednu gradsku utrku započele su prilično rano. Već u 10. mjesecu okupio sam (nikad veći) tim fotografa i snimatelja te smo na brojnim organizacijskim sastancima prolazili kroz svaki detalj događanja koja su predstojila. Rekordni foto&video tim, koji je u dane utrka brojao čak 12 ljudi, imao je prilično zahtjevne, ali i kreativne zadatke. 

U dogovoru s V. Pavlekom povjereno mi je fotografiranje i snimanje pripreme sljemenskog Crvenog spusta, što je iziskivalo približno 20-ak odlazaka na Sljeme ne bi li se slikom ulovile sve faze pripreme skijaške staze. Rezultat toga je film Crveni spust - making of. Osim toga bilo je potrebno odraditi i kratke filmiće za studijsku TV emisiju i društvene mreže s Ivicom Kostelićem, Leonom Popović i Filipom Zubčićem

Ivica Kostelić - 1-min vinjeta za TV prijenos

No ovo je bilo samo zagrijavanje za glavni posao u video produkciji. Kako su u centru grada u revijalnoj utrci nastupali bivši i aktualni pobjednici Svjetskog skijaškog kupa, trebalo je napraviti jednominutne presjeke karijere svih legendi koje su nastupale u Bakačevoj ulici (ukupno njih 18!). Naoko trivijalni zadatak odnio je preko mjesec dana kopanja po arhivi HRT-a ne bi li se došlo do snimki legendi poput Alberta Tombe, Marca Girardellija, Jean Claude Killyja, Karla Schranza, Petre Kronberger ili Pernille Wiberg... U pomoć su mi uskočile i švicarska, austrijska, njemačka i talijanska nacionalna televizija te sam otprilike 7 dana uoči utrke imao kompletirane materijale. Još je samo trebalo osmisliti špicu, glazbu i sve smontirati na "televizičan" način kako bi se podigla cijela produkcijska razina ovog velikog događanja. Budući da je cijeli koncept natjecanja bio po uzoru na otvaranje olimpijskih igara, sa svojevrsnim defileom zemalja organizatora Svjetskog kupa, trebalo je osmisliti i animaciju zemalja koja je paralelno s njihovim izlaskom na stazu trebala biti prikazana na TV-u i video zidu. Pregršt zadataka koji su odrađeni gotovo u foto finišu, sa zadnjim renderiranjem materijala u novogodišnjoj noći. 

Već spomenuti vrijedan foto i video tim u isto je vrijeme snimao pripreme Bakačeve ulice i izgradnju skijaške staze u centru grada, kako bi uz kamere HRT-a i snimke iz zraka imali dovoljno materijala za "aftermovie" planiran za objavu u roku 48 sati nakon završetka događanja. 

Sve ovo bilo bi sasvim dosta samo za sebe. No tu su bile i redovne utrke Svjetskog kupa na Sljemenu gdje smo pokrivali kompletnu foto produkciju s dva fotografa na stazi, jednim u cilju, dvojicom na tribinama i u Platinum/Gold šatorima, jednim uz wall za poznate te jednim uz stazu i na party prostoru na Krumpirištu. 

I na kraju, rezime... svi poslovi su odrađeni uspješno. Iako se radilo po 16 sati dnevno sve je privedeno kraju, a iza nas su ostali materijali na koje smo svi jako ponosni.

(Photo: Goran Razić, KL-Photo, Mitja S. Bricelj, Primož Jerončić)