Meni
CroSki TV

Piše: Goran Razić
21.02.2016

CroSki TV

Snimanje dokumentarnih reportaža o Hrvatskim skijaškim reprezentativcima

Nakon dugogodišnje suradnje s Hrvatskim skijaškim savezom na mjestu šefa fotografa Audi FIS utrke Svjetskog skijaškog kupa Vip Snježne kraljice Zagreb/Sljeme, te pozicije službenog fotografa i snimatelja Hrvatske skijaške reprezentacije, od sezone 2014/2015. dogovorena je daljnja suradnja na izradi kratkih video reportaža iz tabora hrvatske reprezentacije. Cilj reportaža je pobliže upoznati pozadinu priprema, skijaških utrka i atmosfere među najboljim hrvatskim skijašima te ponuditi navijačima i javnosti dodatne zanimljivosti s ciljem boljeg upoznavanja rada reprezentacije. Prilozi su namijenjeni prvenstveno za emitiranje na HRT-u u sklopu televizijskih prijenosa utrka Svjetskog skijaškog kupa, ali i za objave na službenom YouTube kanalu Hrvatskog skijaškog saveza te ostalim društvenim mrežama. Isto tako, neke reportaže su emitirane i u Vip ložama i hospitality šatorima u sklopu utrke Snježne kraljice, a epizoda posvećena Snježnoj kraljici emitirana je i na velikom video zidu na Trgu bana Josipa Jelačića neposredno prije javnog izvlačenja startnih brojeva za muške i ženske utrke. 

U sezoni 2014/2015. snimili smo i prikazali ukupno 6 epizoda iz redovnog programa te još dvije ekstra epizode snimane u sklopu Svjetskog skijaškog prvenstva u američkom Vailu i Beaver Creeku 2015. godine. Riječ je redom o epizodama; "Hrvatski mušketiri - predstavljanje A skijaške reprezentacije", "CroSki baza na Hintertuxu i službeni photoshooting - Behind The Scenes", "Vip Snow Queen Trophy - 3, 2, 1, START!", "Wengen - mjesto posebne inspiracije", "Vail i Beaver Creek - '89., '99. i '15.", "Filip Zubčić - uzlet u sezoni 14/15", "Logistika bez koje se ne može", "Tino Stojak - mlada nada hrvatskog snowboarda". Snimanje smo započeli u listopadu na austrijskom Hintertuxu s materijalima za prve dvije epizode te ponekim akcijskim kadrovima koji su korišteni i u kasnijim epizodama. Tijekom cijele sezone novinarka i voditeljica bila je Nika Fleiss, a ja sam odrađivao kompletnu predprodukciju, produkciju i postprodukciju (odabir tema, razrada scenarija, pronalaženje lokacija za snimanje, samo snimanje, montaža i obrada). Snimanja su protekla odlično. Cijela reprezentacija je ideju CroSki TV-a prihvatila objeručke pa smo bili vrlo produktivni i s jasno razrađenim hodogramom. Nakon prvog snimanja u Austriji uslijedila je i brza objava reportaža. Prva epizoda emitirana je na HRT-u neposredno uoči muške utrke svjetskog kupa u Leviju, dok je druga epizoda emitirana uoči prijenosa iz kanadskog Lake Louisea. Treća epizoda posvećena u cijelosti Snježnoj kraljici snimala se u drugoj polovini studenog te tijekom prosinca. Za ovu epizodu materijali su skupljani polaganim tempom, budući da smo snimali na više lokacija (Sljeme, hotel Westin, Samobor, Dom Sportova itd.) te u jesenskom periodu bez snijega na stazama, a nakon toga i u snježnim uvjetima, a sve zaključno s nekoliko dana nakon Božića kada je na Sljeme u obilazak došla FIS-ova inspekcija staze. Epizoda je montirana praktički na Staru Godinu ne bi li spremna dočekala prve dane Nove godine i emitiranje na HRT-u te na brojnim mjestima u sklopu događanja oko Snježne kraljice. 

Sve epizode CroSki TV-a mogu se pronaći na službenom CroSki TV Youtube kanalu 

Treća epizoda posvećena najtrofejnijem mjestu Ivice Kostelića, švicarskom Wengenu, snimana je nekoliko dana uoči održavanja utrka u Wengenu, odnosno sredinom siječnja 2015. Epizoda je montirana samo nekoliko sati prije emitiranja na HRT-u, uoči prijenosa utrke spusta iz legendarnog Wengena. Zanimljivo je spomenuti kako smo u Wengenu, ponajprije zahvaljujući angažmanu Nike Fleiss, uspjeli dobiti "course access" za media inspection. Drugim riječima, hrvatska kamera je po prvi puta u povijesti prošla čitavom dužinom slavnog i respektabilnog Lauberhorna, gdje smo Nika i ja odradili i odličan kratki interview sa skijaškom legendom i trenutnim rekorderom Lauberhorna, Talijanom Kristianom Ghedinom. Nakon povratka iz Vaila i Beaver Creeka, gdje su snimljene i emitirane naredne dvije epizode CroSki TV-a, preostalo je dosnimavanje materijala na Sljemenu za pretposljednju epizodu u sezoni 2014/2015. Riječ je o logistici reprezentacije. Akcijski kadrovi te kadrovi treninga i logistike snimani su na nekoliko lokacija. Dio je sniman u Americi, dio u Švicarskoj, a dio na Sljemenu. Tu su glavnu riječ imali pomoćni treneri Ivice Kostelića, Dubravko Lalić - Buci i Igor Jakopović - Magla, te serviseri, kuhari i ostali. Posljednja epizoda u sezoni snimana je na austrijskom Kitzsteinhorn ledenjaku ponad gradića Kapruna. Tamo smo, u ponešto izmijenjenom timu, gdje je novinarsku palicu preuzeo Daniel Lacko, imali zadatak napraviti reportažu o mladom i perspektivnom hrvatskom borderu Tini Stojaku. Svi materijali snimljeni su u dan i pol, a reportaža je objavljena samo nekoliko dana nakon toga na HRT-u i na Sportskoj televiziji. Osim 10-ak tisuća pregleda na Youtubeu, reportaže su bile dobro praćene i na društvenim mrežama, no najveću gledanost su imale na Hrvatskoj radio televiziji gdje ih je vidjelo više stotina tisuća gledatelja. Za snimanje sam koristio Sony FS700 kameru, te kao backup, ali i kameru na steadicamu, Sony a7s. Većina posla odrađena je sa 24-105 Canon objektivom, a za neke situacije korišten je 70-200 i 16-35 objektiv. Zvuk je sniman interno uz pomoć Sennheiser wireless kompleta. Interviewi su osvijetljeni uz pomoć Senna Lightstation LED panela te na nekim mjestima uz pomoć reflektirajućih ploha. Epizode koje su rađene na terenu montirane su na MacBook Pro prijenosnom računalu, a ostale na stolnom iMac-u. Cjelokupni projekt je rađen u Final Cut Pro X programu za montažu.