Meni
Glazbeni spot - Moj toreador

Piše: Goran Razić
21.02.2016

Glazbeni spot - Moj toreador

Snimanje glazbenog spota za riječki bend Turisti

U za mene vjerojatno najužurbanijem dijelu godine, u prosincu, stigao je poziv producenta iz Kreativnog odjela za zajedničkim angažmanom. Riječ je o snimanju spota za riječki rock bend “Turisti”. Plan je bio ambiciozan, a budžet ograničen, kao i obično. No nije se dugo čekalo. Već nakon nekoliko dana bili smo na setu. Odabrana lokacija za snimanje spota vodila je u podrum riječkog Muzeja djetinjstva, gdje je pozadinska strana pozornice nudila idealnu kulisu za snimanje spota. Iako smo neko vrijeme proveli razmišljajući kako prostor napraviti čim atraktivnijim, odluka je pala kako željeni minimalizam možemo dobiti upravo u kabaret stilu, uz pomoć odgovarajuće rasvjete. 

Klijent je želio final spota u 4k rezoluciji, što je svojevrsni novitet među glazbenom populacijom. Nama je predstavljao dodatan motiv te smo se bacili na posao. Jupi je odlično odradio scenarističku pripremu, a budući da scenarij nije bio odveć zahtjevan plan snimanja odrađen je vrlo brzo. Ukupno šest LED rasvjetnih tijela ispunilo je prostor onako kako smo željeli te smo krenuli sa snimanjem. Iva Močibob te Bobo Grujičić i Vava ubrzo su se opustili i nizali vrlo opuštene dionice, a mi nismo gubili vrijeme te smo većinu kadrova snimili u maksimalno dva ili tri ponavljanja. 

Spot je u cijelosti snimljen Sony a7s kamerom te 4k zapisom na eksternom Atomos Shogun snimaču/monitoru i to u UHD ProRes 422 zapisu. Za snimanje spota korišteni su Canon i Rokinon objektivi (24 f1.4L, 50 f1.2L, 85 T1.5, 16-35 f2.8L i 70-200 f2.8L IS). Prvi kadar snimljen je na 1m dugom Gearbox slideru s laganim pomakom u stranu i podizanjem kamere koja otkriva pjevačicu, s naglaskom na njenu haljinu, dok svijeće daju dozu mističnosti, romanse, ali i vatrene tematike spota. Total i dvoplani snimani su sa Sachtler stativa, uz upotrebu 50 ili 85 mm objektiva, a dio spota u kojem se vidi samo silueta pjevačice snimljen je preko zavjese, uz upotrebu 85 mm objektiva te uz osvjetljenje isključivo male LED rasvjete pozicionirane tik iza pjevačice. Pravi izazov bio je posljednji kadar koji je od pjevačice tražio dug pogled bez treptanja te točno pozicioniranje svijeća oko nje. Kadar je snimljen sa Senna One Minute XL krana, s 35 mm objektiva, uz istovremenu rotaciju kamere i podizanje kamere uvis, kako bi sa zadnjim taktovima pjesme pjevačica postepeno izlazila izvan fokusa. Spot je u 12. mjesecu imao premijeru na CMC kabelskom TV kanalu, a prenijeli su ga i brojni mediji poput Novog lista, portala Muzika.hr i drugih.