Meni
GP Krk - 60. obljetnica

Piše: Goran Razić
25.01.2017

GP Krk - 60. obljetnica

Nakon Specijalne bolnice Goljak u Zagrebu i Lučke uprave Rijeka, film povodom 60 godina postojanja tvrtke GP Krk je treća jubilarna obljetnica za koju sam radio video i foto materijale u 2016. godini.

GP Krk je jedna od vodećih građevinskih firmi u Republici Hrvatskoj te svakako jedna od najznačajnijih i najvećih firmi u Primorsko goranskoj županiji. U produkciji Kreativnog odjela iz Rijeke, s kojima imam čast raditi na velikom broju projekata, pripao mi je posao snimanja brojnih objekata koje je GP Krk izgradio posljednjih godina. 

U nešto više od 2.000 km, koliko smo prošli tijekom ljeta 2016., posjetili smo brojne lokacije poput nautičkih marina (Punat, Novi Vinodolski, Pula), sportskih objekata (dvorana Zamet, bazeni Kantrida, nogometni kamp NK Rijeke na Rujevici) pa preko cesta (riječka obilaznica, čvor Bakar, čvor Rupa) te brojnih drugih prometnica i građevina kako u županiji tako i po čitavoj Hrvatskoj (Pleternica, Ličko Petrovo selo itd.) 

Cilj filma je bio na čim ljepši način prikazati navedene lokacije, istovremeno napraviti fotografije za potrebe monografije i video snimke za potrebe promotivnog 5-minutnog dokumentarnog filma. Produkcija je bila vrlo slična onoj sa snimanja filma Lučke uprave. Tematika je bila vrlo slična, a i sama produkcija je pred nas stavila gotovo iste izazove. Istovremeno smo morali biti brzi i ekspeditivni kako bi u realno vrijeme uspjeli proći sve lokacije, no ipak smo morali biti i malo kreativniji od pukog reportažnog nizanja kadrova. 

Izbor opreme je bio logičan. Za fotografije je odlično poslužio moj vjerni Canon 1Dmk4. Video sam snimao Sony FS700 kamerom s tele objektivom, dok je za potrebe širokih kadrova korišten Sony a7s većinom postavljen na gimbal stabilizator.

Nakon gotovo tri mjeseca snimanja nejednolikim intenzitetom trebalo je odraditi i tri interviewa za potrebe filma. Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Krka Darijo Vasilić te direktor GP Krka Josip Purić snimljeni su praktički u istom danu na tri različite lokacije. U ne više od 20 minuta koliko smo imali na raspolaganju za snimanje svakog govornika, trebalo je postaviti tri rasvjetna tijela te pripremiti opremu za snimanje zvuka i slike. Naknadno je u organizaciji Kreativnog odijela dosnimljen i 'of' koji vodi gledatelja kroz čitav film.

U konačnici sve je odrađeno u roku, a velika premijera filma bila je prezentirana na proslavi povodom okruge obljetnice u prosincu 2016. u Rijeci. 

Što se fotografske strane tiče, nakon odrađene glavnine fotografija s lokacija klijent je naknadno tražio i portretne fotografije radnika na gradilištima te je u suradnji s KL-Photom odrađen dvodnevni foto shooting na 4 lokacije. Editorial od 50-ak fotografija odlično je poslužio za izradu foto monografije čiji dizajn je potpisao Marko Perožić iz tvrtke Fabula.   

Valja spomenuti i ljude bez kojih filma ne bi bilo. To su prije svega Jusuf Šehović i Davor Pasarić (producenti iz Kreativnog odjela), Ranko Frka (snimatelj) i ja (snimatelj i montažer). Kompletna postprodukcija je odrađena u vrlo kratkom, ali ipak dostatnom roku.