Meni
HRT - Svjetsko skijaško prvenstvo

Piše: Goran Razić
21.02.2016

HRT - Svjetsko skijaško prvenstvo

TV izvještavanje za HRT

Nakon odrađene gotovo čitave sezone CroSki TV-a za potrebe Hrvatskog skijaškog saveza, a čije su se epizode svakoga tjedna vrtjele i na nacionalnoj televiziji, Hrvatski skijaški savez i Hrvatska radio televizija ponudili su mi izvještavanje sa Svjetskog skijaškog prvenstva koje se početkom 2015. godine održalo u američkom Vailu i Beaver Creeku, u državi Colorado (SAD). Budući da HRT nije planirao slati novinare i snimateljsku ekipu, iako je prvotno planirano, ja sam im bio isplativija i jednostavnija opcija. Zadatak je bio svakodnevno izvještavanje iz hrvatskog tabora te snimanje i pripremanje izjava za objavu u informativnim emisijama. Osim toga zadatak je bio napraviti i dvije 5-minutne reportaže. Jedna odmah po dolasku, s ciljem upoznavanja mjesta održavanja Prvenstva te uvida u stanje u reprezentaciji, a druga kao rezime cijelog događanja neposredno prije završetka natjecanja. Novinarka je i ovoga puta bila Nika Fleiss čiji je doprinos prilozima uvijek jedinstven. 

Prekooceanski let iziskivao je da oprema bude čim lakša i što jednostavnije prenosiva. Stoga sam kameru, zvuk i objektive ponio kao ručnu prtljagu u mom pouzdanom Lowepro Runner 450 foto ruksaku, dok sam svoj Sachtler Video 15 karbonski stativ upakirao u flight case ne bi li izdržao put do odredišta. Budući da se radilo o punokrvnom ENG poslu, Sony FS700 kamera je morala biti čim kompaktnija. Kameru sam postavio na shoulder rig, gore je bio i Kinotehnik viewfinder, Rode shotgun mikrofon nalazio se na samoj kameri, dok sam za snimanje interviewa i izjava koristio Rode Reporter mikrofon uz pomoć Sennheisser G3 bežičnog seta te Sennheiser bube. Klasičan ENG rekli bi. Nakon svih snimljenih materijala posao nije bio gotov. Trebalo je odraditi i montažu te gotov proizvod poslati u hrvatsku za emitiranje. Montažu sam radio na Apple Macbook Pro 15” i7 računalu sa 16GB RAM-a i SSD diskom. Workflow je bio vrlo gladak i moram priznati da u dva prilično dinamična tjedna nisam imao baš nikakvih problema s opremom, koja je ponekad radila i po 10-ak sati bez gašenja. 

Ovdje možete pogledati drugi video iz Vaila i Beaver Creeka 
Što se tiče radnih uvjeta, oni su u Americi bili vrlo specifični. Beaver Creek je smješten na vrlo velikoj nadmorskoj visini, većoj od 3.000 metara. Iako mi te nadmorske visine obično ne predstavljaju problem, ipak valja spomenuti kako je svakodnevno nošenje opreme i po dva puta (na svaku vožnju pojedine utrke) na dan bilo vrlo zamorno. Izrazito suh zrak ostavio je traga na koži te sam prvih nekoliko dana konstantno bio dehidriran, a sluznica u nosu suha i ranjena. Hrvatska reprezentacija, na žalost, nije ostvarila rezultate na kakve smo navikli prijašnjih godina. No zanimljivi insiderski materijali svakako su doprinijeli prijenosima utrka i studijskim emisijama, koje bi bez toga bile vrlo suhoparne.