Meni
Jedan dan s europskim prvakom - Marijom Možnikom

Piše: Goran Razić
29.04.2016

Jedan dan s europskim prvakom - Marijom Možnikom

Promotivni web video o hrvatskom gimnastičaru i europskom prvaku na preći, Mariju Možniku

Još jedan zanimljiv izazov kojeg imam prilike potpisati u ulozi režisera te u produkciji KL-Phota. Sredinom ožujka 2016. dogovoren je posao snimanja kratkog promotivnog web videa za našeg ponajboljeg gimnastičara i europskog prvaka Marija Možnika. Njegovi sponzori Red Bull, Audi i Tag Heuer željeli su kratki 2,5 minutni film o njegovom prosječnom danu, djelomično snimanom i iz prvog lica. Film je prvenstveno namijenjen društvenim mrežama, medijima te raznim drugim promotivnim kanalima, a glavni cilj filma je približiti Marija kao sportaša, ali i kao privatnu osobu, javnosti. 

Nakon detaljne pripreme i odrađenih sastanka snimanju smo prionuli krajem ožujka 2016. Snimanje je ukupno trajalo dva dana, a snimalo se na ukupno 6 lokacija u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Cjelokupni zadani schedule bio je vrlo realno postavljen te unatoč tome što je radni dan trajao između 10 i 12 sati, odstupanja gotovo da i nije bilo. Vjerojatno najveći izazov predstavljao nam je dio sniman u dvorani Sokol, u samom centru Zagreba. Zgrada je vrlo stara s relativno slabim dostupom prirodnog svijetla, a da stvar bude još gora, zidove osvjetljava vrlo loše neonsko svijetlo, dok je sredina dvorane praktički u sumraku. Zbog toga smo se odlučili na korištenje halogene fresnel rasvjete, koja je idealna za osvjetljenje prostora s veće udaljenosti. Ova odluka bila je presudna zbog toga što je sprava na kojoj Marijo vježba relativno velika, a kako je scenarij određivao puno različitih planova, među kojima i široke kuteve, rasvjeta je morala biti odmaknuta od centra zbivanja.

Photo: KL-Photo.com

Zanimljivost cijele priče leži i u činjenici kako u trenutku snimanja nije obustavljena niti jedna aktivnost ostalih vježbača u dvorani. Dapače, zanimljivo je kako je u dvorani u svakome trenutku snimanja bilo minimalno 20-30 vježbača i trenera, no zbog igre svijetla, montaže i kolor korekcije, uspjeli smo u dobroj mjeri prikazati Marija kao centar zbivanja, bez previše drugih stvari u kadru koje bi skretale pažnju gledatelja, tako da film odaje dojam kao da je sam u dvorani.  

Snimanje u dvorani i ispred nje ukupno je trajalo gotovo 3 sata, nakon čega smo prionuli na snimanje vožnje, kadrova automobila i Marijevog sata (koji će se koristiti u izmijenjenim verzijama filma za sponzore) te na završnu scenu u kafiću, gdje se Marijo nalazi sa svojim prijateljima. Završnu scenu snimili smo uz pomoć dva LED rasvjetna panela, a već ionako "topla" kulisa odlično se uklopila u cijelu priču. 

Uvodne scene snimane su u Marijevom stanu te ispred njega, dok je u dvorani kineziološkog fakulteta bilo zanimljivo odraditi snimke iz zraka, koje odaju veličinu i dinamiku radnje. Ovdje je također u velikoj mjeri korišten 1 metar dug Gearbox slider, dok su preostali kadrovi snimljeni s monopoda i s Marijeve glave.

Osim mene snimatelji su još bili Kristijan Komarica i Ivan Lacković, a valja spomenuti i kako je cijeli film snimljen s 5 različitih kamera. Glavna kamera bila je Sony a7s, koja se još jednom pokazala kao odličan odabir u svjetlosno slabijim uvjetima, ali i kao kamera s prekrasnim full frame lookom te vrlo velikom praktičnošću. preostali kadrovi snimljeni su uz pomoć Canon 1Dx i Canon 5D mk3 fotoaparata. Kadrovi iz prvog lica snimani su GoPro Hero 3+ black kamerom, dok je za aerial korišten DJI Phantom 3. Od leća korištene su Canon 16-35 f2.8L, 24 f1.4L, 50 f1.2L, 24-105 f4.0L, 70-200 f2.8L IS te Samyang 85 t1.5. Postprodukcija je u cijelosti odrađena u Adobe Premieru, Photoshopu i After Effectsima.