Meni
Lučka uprava Rijeka - 20. obljetnica

Piše: Goran Razić
27.09.2016

Lučka uprava Rijeka - 20. obljetnica

Povodom okrugle obljetnice Lučke uprave Rijeka stigao je zadatak snimanja filma o Lučkoj upravi, odnosno svim lukama koje su u njihovoj nadležnosti

U mjesec dana trebalo je snimiti luku za putnički promet, luku za generalni i rasuti teret, luku za tekući teret u Omišlju, luku za rasuti teret u Bakru, kontejnerski terminal na Brajdici te luku za Stoku i drvo u Raši. Rezultat je bio jedan 6-minutni film koji bi gledatelju dao uvid u lokacije luka te u njihove djelatnosti.

Kompletan producentski dio odradio sam samostalno, u suradnji s tvrtkom Digital Media Rijeka, koja je bila nositelj ovog posla. Produkcija je zahtijevala snimanje sa zemlje na moderan korporativni način, ali i snimke iz zraka te iz podmorja oko čega je pomogao kolega Ranko Frka. Postprodukciju i grafiku je na sebe preuzeo Jusuf Šehović iz Kreativnog odjela. 

Način snimanja ovog projekta bio je svojevrsna kombinacija dokumentarističkog i filmskog pristupa. Konkretno, lokacije, ljude i okoliš smo snimali bez dosvjetljavanja i bez režiranja, no s druge strane kadrovi su se pomno planirali ne bi li se na čim zanimljiviji način prikazale luke. Težina cijelog posla bila je u tome što je većini snimanih mjesta ograničen pristup, a osim toga riječ je o velikim površinama koje je trebalo snimiti osim u totalima i u bližim planovima. 

Zbog dobivanja dodatne dinamike i sklada cijele priče posegnuli smo za iskušanim receptom prikazivanja luka u obliku jednog radnog dana, kako bi se dobio osjećaj paralelnog odvijanja aktivnosti u svim lukama istovremeno. 

Film je sniman Sony FS700 i a7s kamerama, a montiran je u Adobe Premiereu, dok je grafika rađena u After Effectsima. Ukupno je potrošeno oko 9 dana na produkciju i postprodukciju.