Meni
NK Rijeka - snimanje nogometaša ("green screen")

Piše: Goran Razić
20.02.2016

NK Rijeka - snimanje nogometaša ("green screen")

Snimanje najava igrača za veliki ekran na stadionu

U ljeto 2014. bilo je dogovoreno snimanje i fotografiranje prve i druge momčadi igrača NK Rijeke. Riječ je bila o snimanju igrača ispred green screena, a namjena snimanja je bila za animirano predstavljanje igrača na semaforu za vrijeme nogometnih utakmica. Zadatak je bio poprilično zahtjevan iz nekoliko razloga. Trebalo je cijeli posao odraditi u jednom danu i to na vanjskoj lokaciji - u Kranjskoj Gori u Sloveniji, za vrijeme ljetnih klupskih priprema te istovremeno foto i video dio posla. Drugim riječima, posao se morao odraditi u svega nekoliko sati, a sve je moralo teći paralelno i bez zastajkivanja. Odabir i priprema opreme morao je proteći besprijekorno jer naknadnih intervencija nije moglo biti zbog neradnog dana i udaljene lokacije. Nakon nekoliko dana organizacije i dogovora s ekipom pripremili smo sve potrebno i krenuli put Slovenije. Posao je odradila peteročlana ekipa u sastavu Igor Babić (gaffer i glavni tehničar oko green screena, Natalija Primorac (šminkerica), Ivan Lacković i Kristijan Komarica (fotografi) i ja kao snimatelj. Nakon dolaska u hotel i odabira prostora za rad prionuli smo na posao. U jednoj prostoriji postavili smo foto set, a u drugoj video set, dok je Natalija svoje carstvo šminke imala u trećoj prostoriji. U fotografskom dijelu bile su postavljene dvije pozadine, crna i bijela, pa su se kreativne odluke mogle donositi u hodu. Fotografi iz KL-Photo tima su imali zadatak izrade službenih pojedinačnih portreta cijele momčadi i stručnog stožera. Set je bio osvijetljen sa 6 rasvjetnih tijela čime se dobio željeni efekt klasičnog, ali i dosta dramatičnog izraza kakav smo smatrali prikladnim za sportsku portretnu fotografiju. 

Kod videa je situacija bila malo osjetljivija zbog kompliciranog osvjetljenja green screena. 6 kinoflo (2 bank) rasvjetnih tijela potpomognutih s 2 LED panela bili su dovoljni za pravilno osvjetljenje pozadine i aktera. Kino Flo i LED su se još jednom dokazali kao odličan izbor kod dugotrajnog snimanja u zatvorenom prostoru, gdje je pouzdanost i hladnoća rasvjetnih tijela bila od presudnog značaja. Isto tako, daylight balansirano svijetlo moglo se lijepo međusobno uskladiti, bez obzira na razliku u tehnologiji. Više od 50 ljudi snimali smo gotovo 4 sata uz tek jednu kraću pauzu. Cijeli posao je sniman sa Sony FS700 kamerom koja je putem HDMI porta signal slala u vanjski Blackmagic Hyperdeck snimač. BM snimač je video snimao u ProRess 422 formatu, a što je pak bilo bitno radi postprodukcije, keyanja i ostalih stvari koje su bile nužne za ovakav projekt. Na kameri je bio postavljen Canon 50 mm f1.2L objektiv, a sav materijal je sniman u 25fps-a, ali na relativno velikoj brzini zatvarača od čak 1/400. Razlog tome je izbjegavanje motion blura, zbog lakše naknadne obrade materijala u postprodukciji. Konstantna blenda od f5.6 davala nam je sigurnost i potrebnu oštrinu, koju smo dodatno kontrolirali na 5,6" TV Logic ekranu u HD rezoluciji te na eksternom 24" HP monitoru.

Istovjetan posao odradili smo i nekoliko mjeseci kasnije u prostorijama NK Rijeke, ali ovoga puta i za drugu momčad, juniore i kompletan stručni stožer, uključujući i djelatnike nogometne škole NK Rijeke. Uspješno odrađeni poslovi donijeli su još dodatnih angažmana za NK Rijeku. Ovoga puta nositelj posla bio je Kreativni odjel, a radilo se o snimanju dokumentarca o gradnji novog stadiona i trening kampa na Rujevici. Osim vizualnih simulacija koje je odradio Kreativni odjel, u dogovoru s producentom i montažerom projekta Jusufom Šehovićem Jupijem snimili smo i interviewe sa zapaženijim Rijekinim igračima, predsjednikom kluba, sportskim direktorom, gradonačelnikom Rijeke Vojkom Obersnelom, ali i ostalima. Projekt je ubrzo osvanuo na riječkom Kanalu RI te na YouTubeu i ostalim društvenim mrežama te je dao prvi jasniji uvid u projekt trening kampa na Rujevici. Video je dostupan na YouTubeu.