Meni
Specijalna bolnica Goljak - 70. obljetnica

Piše: Goran Razić
19.07.2016

Specijalna bolnica Goljak - 70. obljetnica

Snimanje serije kratkih informativno dokumentarnih reportaža povodom 'okrugle' obljetnice Specijalne bolnice Goljak u Zagrebu

U rano proljeće 2016. godine, u suradnji s kolegama iz KL-Phota, odradio sam jedan vrlo opsežan projekt, koji je i u tehničkom, ali i u tematskom smislu bio pravi izazov. Riječ je snimanju serije kratkih informativno dokumentarnih reportaža povodom 'okrugle' obljetnice Specijalne bolnice Goljak u Zagrebu. Goljak je jedina specijalizirana ustanova za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama u Hrvatskoj, a koja već dugi niz godina pruža usluge liječenja i habilitacije te skupine djece. 

Zadatak je bio snimiti i isporučiti 9 tematskih filmova o Bolnici. Jedan glavni, uvodni film, koji u općenitim crtama predstavlja specijalnu bolnicu Goljak i njen spektar rada te osam stručnih filmova koji bi obrađivali svaku granu specijalnosti bolnice. Filmovi su koncipirani kao narativni materijali, gdje nas specijalist iz svake pojedine discipline vodi kroz čitav postupak habilitacije i liječenja djeteta. Obrađene teme pokrivale su područja radne terapije, zdravstvene njege, fizioterapije, psihologije, edukacijske rehabilitacije, logopedske terapije, terapije senzorne integracije te dijagnostike. 

Glavni izazov s kojim smo se suočili jest objedinjavanje nekih teško spojivih produkcijskih elemenata. S jedne strane željeli smo snimiti čim više lijepih, filmskih kadrova u kontroliranom svijetlu, a s druge strane protiv nas je konstantno bio izrazito gust raspored koji je u bolničkoj poliklinici neizbježan te se dokumentaristički pristup nameće sam po sebi. Vremena za snimanje je bilo relativno malo, djeca ne trpe čekanje, a prostorije su nerijetko bile vrlo skučene te po pitanju svijetla ne odviše dobre. No uz svojevrsne kompromise uspjeli smo kompletan posao odraditi unutar nepunih pet dana snimanja te nešto više od tjedan dana postprodukcije. 

Posebna briga bili su narativni dijelovi svakog filma. Nakon snimljene i odobrene "pilot" epizode, snimanje svih tematskih interviewa odradili smo u jednom danu, na istom setu. U takvim uvjetima mogli smo pripremiti odgovarajući setup te se u potpunosti usredotočiti na kvalitetu kadra, odnosno svijetla te nezaobilaznog zvuka. U vrlo gustom rasporedu cijelo snimanje je proteklo odlično, uz tek manje probleme kvara SD kartice usred snimanja interviewa s ravnateljicom bolnice. Taj razgovor smo bili primorani snimati nanovo. 

Ovdje su svi tematski filmovi: 
Fizioterapija
Zdravstvena njega
Psihologija
Edukacijska rehabilitacija
Logopedska terapija
Terapija senzorne integracije
Dijagnostika
Radna terapija

Što se tiče opreme, svi interviewi su snimani s dvije kamere; Sony FS700R (Sony 18-200 OSS objektiv) i a7s (Canon 70-200 2.8L IS i Samyang 85 t1.5). FS700 je bila glavna kamera koja je snimala širi plan, a bila je postavljena na slider koji je gotovo čitavo vrijeme lagano klizio i davao osjećaj paralakse. a7s kamera je bila B kamera koja je kombinirala nekoliko različitih krupnih planova. Rasvjeta za interviewe kompletno je odrađena s dva fluo rasvjetna tijela (dva octa softboxa) te dva LED panela za hair i ambient light. B-Roll kadrovi habilitacije i rada s djecom su također snimani s dvije kamere i to iz dva različita kuta, a sve s ciljem čim veće kvantitete kadrova. Korištene su već spomenute kamere, a gotovo svi kadrovi snimani su ili iz ruke, s monopoda ili pak sa slidera. 

Postprodukcijski je kompletan posao rađen u Adobe okruženju. Montaža u Adobe Premiere Pro CC, grafike i animacije u Adobe After Effectsima te obrada zvuka u Premiereu i Auditionu. 

Osim video segmenta odrađeno je i fotografiranje čitavog procesa te je odrađena i digitalizacija arhivskih fotografija. Potonje stvari u cijelosti su odradili dečki iz KL-Phota